Tato káva bez kofeinu se vyrábá z kolumbijské kávy, která vyniká jemnou kyselostí a o něco intenzivnější hořkou příchutí s výraznou nasládlostí. Vůně kávy je po medu, lékořici, tmavém chlebu, pomerančích a třešních, v pozadí nalezneme kouřové a zemité vůně.
Jak se bezkofeinová káva vyrábí?
Nejběžnější metodou, tzv. nepřímá, je odstraňování kofeinu pomocí organických rozpouštědel. V prvním kroku se zelené zrno napaří vodními párami, aby zvětšilo svůj objem a rozevřelo se. To umožní lehčí průnik a kontakt rozpouštědla, které na sebe váže kofeinen. Následně se rozpouštědlo s kofeinem oddělí od zrna, které se opět napařuje, tentokrát ale za účelem odstranění i případných zbytků rozpouštědla. Tento proces se opakuje až do odstranění posledních stop rozpouštědel. Poté následuje sušení zrn.
Dalším způsobem odstranění kofeinu je tzv. „mokrá“ metoda. Tato cesta je poměrně nákladná. Zrno je nejprve namáčeno ve vodě za účelem vyluhování kofeinu. Ten se z vody odstraňuje na aktivovaných uhlíkových filtrech a pak se zrna suší ve speciálních nádrží. Voda, ve které jsou kávová zrna louhována, sebou strhává i část vonných látek. Zbytková voda s těmito vonnými látkami se odpařením zredukuje na koncentrát, kterým se zrna na závěr procesu postříkají.