Směs pěti druhů koření, která se používá v Číně ke kořenění pečeného masa či drůbeže a k ochucení marinád. Badyán v této směsi hraje hlavní housle, prostupuje velmi jemně vůní i chutí, který zlehka dotváří anýz a ostatní příměsi, společně tvoří dokonalý akord prostý zbytečné palčivosti. Jako většina orientálních koření, pečuje o dobré zažívání strávníků.
Náš tip:
Nuselská variace na asijsou kuchyni s kořením pěti vůní
Co budeme potřebovat:
- Vepřová panenka
- Vaječné nudle
- Česnek
- Koření pěti vůní
- Pepř
- Sezamový olej, přepuštěné máslo Ghí či sádlo
- jarní cibulka, červená cibule, zázvor, chilli paprička, citrón, řapíkatý celer, bazalka, citronová tráva, řapíkatý celer)
Asi lžíci koření pěti vůní nasypeme do malé sklenky o velikosti dětské výživy, do poloviny skleničky přilijeme olej a protřepeme, aby se koření s olejem rovnoměrně propojilo. Marinádou potřeme maso a necháme působit. Uvaříme nudle, aby byly připravené na osmažení. Finální příprava bude šup šup, jako v asijské restauraci. Troubu nebo remosku necháme rozehřát. Česnek a bylinky nakrájíme. Na pánvičce nahřejeme tuk a maso naprudko zatáhneme ze všech stran a dáme péct max. 10 minut a dáme odpočívat. Na pánvičce osmahneme česnek, zázvor, můžeme k tomu použít olej s kořením. Přidáme sojovou omáčku a mícháme tak 2 minutky. Pak přidáme nudle, které zlehka obalujeme ve zlatavé omáčce. Před servírováním maso nakrájením na tenčí plátky. Na talíři ozdobíme bylinkami. Bylinky se mohou servírovat i na samostatném talířku s limetkou a s chilli papričkou nakrájenou na úhledná malá kolečka bokem společně s limetkou. Výsledný dojem vonných dálek můžeme zaručit.