Paprika červená sladká maďarská

Tato paprika je nejvyšší kvality ASTA 180, tedy intenzivní červené barvy a chuti. ASTA je číslo, kterým se udává množství červeného barviva obsaženého v paprice. Čím více je tohoto barviva v paprice, tím vyšší je schopnost papriky barvit. Standardní paprika, která je vhodná pro běžnou přípravu jídla, je považována ASTA 80. Papriky s vyšším číslem jsou používány především tam, kde je žádána vysoká kvalita a výrazná červená barva, jako např. u gulášové polévky či v domácích uzeninách. Paprika má vysoký obsah vitamínu C a provitamínu A (beta karoten). Zvláštní vlastností papriky je, že po požití člověka příjemně zahřeje.

Maďarská paprika se hodí především do teplé kuchyně, ve které se naplno využije její barvící schopnost. Naopak španělská paprika je vhodnější do studené kuchyně, protože tepelnou úpravou hořkne.

Jak se vlastně paprika vyrábí?

Paprika se vyrábí ze sušených paprikových lusků, které se nejdříve nadrtí. Následně se oddělí přes síta semínka a čistá dužnina jde do mlýna. Rozemletá paprika se sterilizuje přehřátou párou. Aby paprika neztratila svou barvu, přidává se před sterilizací olej.

Proč některá paprika pálí a jiná je sladká?

Pálivost papriky je dána množstvím alkaloidu kapsaicinu, který je v mleté paprice obsažený. Sladká paprika má kapsaicinu méně, pálivá více. Ještě pálivější je zvláštní odrůda paprik – feferonka. Nejsilnější a nejostřejší papriky jsou chilli papričky a kayenský pepř (nebo-li kayenské papričky).

 
Doporučené způsoby dárkového balení